Yozgat’ta yeşil mercimek üretimi arttı
SEYFİ ÇELİKKAYA
Yeşil mercimek üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Yozgat’ta geçen yıl yaklaşık 174 bin dekar alanda 18 bin 965 ton üretim yapıldı. Bu yıl yağan yoğun yağışın mercimek verimini yüzde 30 artırdığı kaydedildi.
Yeşil mercimek üretiminin yaygın olduğu Yozgat’ta hasat tüm hızıyla devam ediyor. Tarladan makine veya tırpanla kesilip kurutulan mercimek, köylerde harman yerlerine kurulan patoz adı verilen tarım makinesinde harmanlanır.
42 bin 227 kayıtlı çiftçiyle büyük bir tarım ordusuna sahip olan Yozgat’ta bu yıl çiftçilerin yüzünü güldüren çalışma yeşil mercimek oldu. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, mercimek üretiminde geçen yıla göre yüzde 30 artış beklediklerini, kalitenin önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu söyledi.
“GEÇEN YIL 13-14 LİRAYA SATILAN MERCİMEK, BUGÜN 22-23 LİRAYA GELİYOR”
Türkiye’nin mercimek talebinin önemli bir kısmının Yozgat’tan karşılandığını ifade eden Açıkgöz, satış fiyatının da oldukça yeterli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Türkiye’de kabul edilebilir düzeyde mercimekte öncüyüz. Türkiye’de üretimde ilk gelen bir iliz. 2023 yılında mercimek rekolte olarak gerçekten güzel, kalite olarak da 10 numara. Türkiye Yozgat’tan mercimek temin edebiliyor.Yeşil Mercimekte iddialıyız.Mercimek üretiminde geçen seneye göre yüzde 30 artış var mercimeklerimiz kaliteli güzel rengide çok hoş.Şu anda bölgemizde hasat başladı, Nitekim mercimekte güzel bir hasat alınıyor.Geçen yıl 13-14 liraya satılan mercimek bugün 22-23 liraya denk geliyor.Bu az bir rakam değil.Devlet desteği yok,ofisler Almadım Bürolar ‘mercimek alacağız’ demedi ama şimdi tüccar alıyor Türkiye’de alternatif oluyoruz.
“SAMANI HEMEN ÇİFTÇİNİN MALİYETİNDEN FAYDALANIR”
Mercimek samanı çiftçinin maliyetini kısa sürede karşılar. Hem hasat dönemini hem de ekim dönemini karşılar. Özellikle küçükbaş hayvancılık için geçerli olan mercimek samanı bir yem kadar kaliteli olduğu için ilimizden gelen mercimek samanı her zaman Niğde, Aksaray, Konya, Adana ve Gaziantep’i cezbetmektedir. Fiyat anlaşma gereğidir, makul bir fiyat yoktur. 2 bin lira görüyor, 3 bin lira görüyor; anlaşmaya tabidir. Çiftçi ile alıcı arasındaki sorun.”