Gözler aralık ayının ilk haftası yapılacak toplantıda! Yeni yılda asgari ücretin yüzde 50 oranında artırılma ihtimali masada
Milyonlarca çalışanın gözü minimum fiyata yapılacak artışta. Taban fiyata bu yıl toplamda yüzde 95 artış yapıldı, 5 bin 500 liraya yükseltildi. 2023 artırımı için süreç aralık ayında başlıyor. Taban ücretlinin beklediği fiyat tespit kurulu birinci toplantısını aralık ayının birinci haftasında gerçekleştirecek. Emekçi, patron ve hükumetten 5’er temsilcinin katılacağı komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.
8 BİN 250 TL OLACAĞI KONUŞULUYOR
Enflasyon oranlarının kesinlikle altında olmayacağı ifade edilen asgari ücret 2023 Ocak zammı için konuşulan oranlar yüzde 40 ila 75 arasında… 7 bin 500 ila 10 bin lira bandında olması beklenen asgari ücretin, refah payı ile beraber yüzde 50’lik bir artışla 8.250 TL olabileceği öngörülüyor.
ERDOĞAN: DEĞİŞİK BİR HAZIRLIK İÇİNDEYİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde taban fiyat artırımıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları başta Vedat hocamız olmak üzere arkadaşlarımız yapıyorlar. İnşallah bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum” demişti.
2022’DE NE KADAR ZAMLANMIŞTI?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında 2022 yılı için asgari ücrete görülmemiş bir zam yapılarak maaşlarda yüzde 52 oranında artış sağlanmıştı. Yapılan zam sonrası asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak enflasyon rakamlarının yılın ilk 6 ayında yüzde 70’i aşmasıyla maaşlara ikinci bir artırım yapılma gereksinimi doğmuştu. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan taban fiyata ikinci bir artırım yapıldığını duyurmuş ve yüzde 30 artışla minimum fiyatın net 5 bin 500 liraya yükseltildiğini söz etmişti.
ASGARİ FİYAT NASIL BELİRLENİYOR?
Bakanlığın teklifi üzerine Taban Fiyat Tespit Komitesi toplanıp yeni taban fiyatı her vakit, ister yıllık ister aylık belirleyebilir. Fiyat belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu toplumsal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme indeksleri, geçim koşullarını da göz önünde bulunduruluyor. Minimum fiyatın ödenmesinde patron tarafından çalışana ödenen ek fiyatlar ve toplumsal yardımlar dikkate alınmıyor.